Pri zjazde z Ďumbiera sa zranil 49-ročný skialpinista

03.04.2007 Celý región

Nízke Tatry/Poprad 3. apríla (TASR) - Nepríjemným pádom sa skončila dnešná skialpinistická túra v Nízkych Tatrách pre 49-ročného muža zo Závadky nad Hronom.
"Pri zjazde z Ďumbiera k Štefánikovej chate narazil do snehovej muldy. Náraz ho vyhodil do vzduchu a nasledoval pád, po ktorom skialpinista zostal nehybne ležať na snehu. Keďže pociťoval príznaky ochrnutia dolných končatín, prostredníctvom tiesňovej linky 18 155 privolali na pomoc vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE), " informoval hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň.
Skialpinista bol na túre s priateľom, ktorý oznámil úraz dispečingu oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Nízke Tatry - Tále. Pohotovostná služba HZS odišla na miesto nehody cez dolinu Trangoška na snežnom skútri. Krátko pred príchodom pozemnej skupiny záchranárov HZS priletel na pomoc zranenému vrtuľník LZZS.
"Okamžite po oznámení nehody letela na miesto posádka LZZS zo strediska v Banskej Bystrici, ktorá v spolupráci s HZS poskytla zranenému skialpinistovi prvú pomoc. Následne ho navijakom vyzdvihla na palubu vrtuľníka a dopravila do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, " konštatoval Svetoň.
 

Vyberte región